Chien Noble.Peruviaanse naakthond.onze Peruvianen.pups.foto's & video's.contact.links.
Peruviaanse naakthond

FCI group 5: Spitzen en OERTYPEN

Rasstandaard FCI nummer 310
Publicatiedatum originele standaard: 12 juni 1985
Nieuwe standaard gepubliceerd 13 augustus 2013

Sectie 6, oertypen

Herkomst: PERU

Ook genoemd:

Perro sin Pelo del Perú, Inca Orchid Moonflower dog, Peruvian Inca Orchid, Chien nu du Pérou, Peruvian hairless dog.

Volgens de FCI heet het ras in Nederland: Peruaanse naakthond.

 

Historie

Dit natuurlijke ras heeft in Peru een eeuwenoude achtergrond. Het was al te zien op de afbeeldingen van vóór de Inca-cultuur (300 voor - 1400 na het begin van de jaartelling) Waar het ras precies vandaan komt weet men niet. Wel is bekend dat de grootste populatie zich ontwikkelde in het kustgebied van Perú. Er zijn in opgravingen van de Chimu en Moche cultuur resten van deze honden gevonden, die teruggaan tot de 2e eeuw voor Christus. Beroemd is het aardewerk van diverse Peruaanse culturen met afbeeldingen van de naakthond.

 

De haarloosheid komt voort uit een natuurlijke mutatie. Deze mutatie bleek succesvol. Parasieten en ander ongedierte krijgen bij de naakthond geen kans dus zij overleven gemakkelijker en zijn daardoor vaker in staat hun genen door te geven. Het ras is dus door natuurlijke selectie tot stand gekomen.

 

De afgelopen 10 jaar is er in Perú een officiële rasstandaard ontwikkeld.

De Perro sin Pelo del Perú is tot nationale hond van Peru uitgeroepen en heeft hiermee een beschermde status als nationaal erfgoed gekregen.

 

Algemeen voorkomen

Elegante, slanke, adellijke hond met als meest typische kenmerk het ontbreken van haar en vaak ook een deel van het gebit.

 

Lichaamsverhoudingen

De lengte/hoogte verhouding moet 1:1 zijn. Het lijf van de teef mag een fractie langer zijn dan dat van de reu.

 

Schofthoogte

Klein

Medium

Groot

 

Gewicht

Klein

Medium

Groot  

 

 

 

25-40 cm

41-50 cm

51-65 cm

 

 

4-8 kg

8-12 kg

12-25 kg

 

Karakter van de Peruviaanse hond

De Peruviaanse hond is slim, zachtaardig, standvastig, alert en onafhankelijk. Ze zijn in enige mate waaks en hebben een redelijk ontwikkeld jachtinstinct.

 

Naar vreemden zijn ze gereserveerd. Een gezonde dosis wantrouwen tegen onbekenden is opgebouwd tijdens de lange perioden dat ze in Peru op straat leefden. Overigens wint de nieuwsgierigheid het bijna altijd van de reserve. En als er iets lekkers aan te pas komt worden de reserves al snel overboord gezet.

 

Hyper allergeen

Het ontbreken van haar maakt de naakthond bij uitstek geschikt voor mensen met astma of een allergie voor hondenhaar.

 

Haarloosheid

De haarloosheid van de hond betekent niet dat er geen verzorging nodig is. Regelmatig scrubben, insmeren en controleren op mee-eters. Bovendien zal de hond in de winter, als hij/zij aangeeft het koud te hebben, moeten worden aangekleed.  

 

Voeding

Natuurlijke, rauwe voeding van goede kwaliteit draagt bij aan het van binnen uit verzorgen van de huid. Verder bestaat er nog een scala aan argumenten die er voor pleiten de hond natuurlijke (rauwe) voeding te geven.

 

Hier staat een aantal links met informatie over rauw voeren.

 

De hond doe je er in elk geval een groot plezier mee!

Genetica

De Peruviaanse naakthond bezit een dominant gen voor naaktheid. Homozygoot naakt (NN) is letaal. Pups met deze factor worden geresorbeerd in de baarmoeder. Nn = naakt en nn = volledig behaard. Een nest uit een combinatie van naakt x naakt bestaat daarom gemiddeld voor 33% uit behaarde en 66% uit haarloze pups.

 

 

Peludo

Perro Peruano Peludo is de naam van de behaarde variant van de Peruviaan.

Deze honden zijn volledig behaard, hebben een compleet gebit, het charmante, nobele voorkomen en het fantastische karakter van de Peruviaanse hond.